Architectuur

New Irish architecture | 19.05 | M Leuven

Van 20 mei tot 5 juli is Stad en Architectuur andermaal te gast in M, ditmaal met recente architectuur uit Ierland. De vereniging dook in de archieven van het Architectural Association of Ireland (AAI) in Dublin dat jaarlijks een nationale architectuurprijs uitreikt. Veertig projecten schetsen een representatief beeld van het boeiende Ierse architectuurlandschap van de afgelopen tien jaar. Ze worden geplaatst in een thematisch kader dat de achtergronden van deze ontwikkeling duidt en de maatschappelijke en ruimtelijke uitdagingen formuleert van een eiland in verandering.

Nu Ierland, getroffen door de wereldwijde crisis, voor drastische economische, politieke en sociale hervormingen staat, rijst de vraag naar de eikpunten voor deze uitdaging. Ook het domein van de architectuur wordt afgetoetst. Welke lessen kunnen worden getrokken uit de Ierse architectuurproductie van het afgelopen decennium? Welke projecten kunnen als voorbeelden dienen om de maatschappelijke vraagstukken aan te pakken? Welke ruimtelijke keuzes en architecturale concepten zullen aan betekenis winnen in de heropbouw van dit eiland?
De antwoorden op deze vragen worden gezocht bij een jonge generatie Ierse ontwerpers die met een nieuwe verfrissende kijk boeiende architectuur maakt, architectuur die zich op een subtiele wijze invoegt in de van oorsprong traditionele Ierse bouwcultuur. Zij hanteren een eenvoudige maar eigenzinnige architectuurtaal met ruime aandacht voor materialiteit, ruimtelijkheid en sociale context.

Stad en Architectuur vzw wil daarom deze Ierse architectuur in de verf zetten. Samen met de architectuurvereniging Archipel vzw werd een reeks initiatieven op touw gezet rond hedendaagse Ierse architectuur waaronder deze tentoonstelling.
Om de maatschappelijke en ruimtelijke uitdagingen en antwoorden visueel in kaart te brengen, werden veertig projecten in een thematisch kader geplaatst. ‘Collectieve woningbouw’, ‘de universiteit in de stad’, ‘overheidsgebouwen’ zijn slechts enkele voorbeelden uit het thema-aanbod. Ze laten toe te ontdekken dat de Ierse architectuurpraktijk– naast alle ogenschijnlijke verschillen – in schaal en problematiek opvallende gelijkenissen vertoont met de Belgische situatie.

Enkele projecten
- Timberyard Social Housing, Dublin (O’Donnell & Tuomey, 2010)
- Ardscoil Mhuire, Ballinasloe, Galway (Grafton Architects, 2004)
- Scary House, Venice Biennale (O’Donnell & Tuomey, 2005)
- Ussher Library, Trinity College Dublin (McCullough Mulvin en KMD, 2003)
- Architect’s House, Graiguenamanagh, Kilkenny (Boyd Cody, 2009)

Fragmenten van Ierlands bijdrage op de 11de Internationale Architectuurbiënnale in Venetië 2008

Aanvullend kan je in de expositieruimte drie films bekijken uit ‘The Lives of Spaces’, Ierlands voorstelling op de 11de Internationale Architectuurbiënnale in Venetië van 2008. Van enkele projecten uit de tentoonstelling exploreren zij de centrale rol van ‘ruimte’. Met bewegende beelden zien we hoe ruimte structuur weet te brengen in het collectieve leven, zowel in een particuliere als in een publieke sfeer.

Officiële opening

Lezing door Shane O’Toole, bekroond architect en vooraanstaand Iers architectuurcriticus, met als titel ‘New Irish Architecture / Rebuilding the Republic’.

Praktisch

tentoonstelling
WANNEER: vr 20 mei t/m di 5 juli 2011
WAAR: M - Museum Leuven | Leopold Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven | tweede verdieping, zaal 38
INKOM: 9€ / reductie 7€
OPENINGSTIJDEN: di-zo 11u–18u / do 11u-22u | maandag gesloten

officiële opening
WANNEER: do 19 mei 2011, 19.30uur
WAAR: M – Museum Leuven, Leopold Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven | tweede verdieping, zaal 28
INFO: www.stadenarchitectuur.be, www.mleuven.be, Petra.griefing@stadenarchitectuur.be, T 016 22 22 39

foto: Timberyard Social Housing Dublin, O’Donnell & Tuomey | © Dennis Gilbert